El temple romà de Vic. Un exemple de “restauració històrica” - Mirambell Abancó, Miquel (UNICUM, 2015)
L’any 1882 es descobrí el temple romà d’Auso (l’antiga ciutat de Vic) entre les runes del castell dels Montcada, precisament quan s’estava enderrocant aquest edifici medieval que havia patit diverses transformacions i que fins al 1860 fou utilitzat com a presó. Des d’un bon començament es plantejà la reconstrucció del temple amb l’objectiu de destinar-lo a museu d’arqueologia. Aquest article analitza les vicissituds d’aquesta reconstrucció per tal de determinar la teoria de restauració adoptada en la seva reconstrucció.