Aplicació dels enzims en la conservació i restauració pictòriques - Prat i Mas, Rosa (UNICUM, 2015)
En les intervencions de restauració, qualsevol procés presenta riscos i contraindicacions, però la neteja és una de les fases més arriscades. La neteja implica una acció directa però no del tot controlable sobre la superfície pictòrica mitjançant mitjans mecànics (bisturí), fisicoquímics (dissolvents), químics (àcids, bases, agents quelants) o bioquímics (enzims).