La identificació de fotografies monocromes - Maynés Tolosa, Pau (UNICUM, 2015)
La identificació de les tècniques artístiques de creació i la caracterització dels materials presents en una obra d’art és una tasca fonamental en totes les disciplines que tenen per objectiu la conservació-restauració del patrimoni. Es tracta d’una etapa indispensable per al diagnòstic de l’obra durant el procés de conservació i és prèvia a qualsevol intervenció. En el camp de la fotografia patrimonial, l’interès per la conservació de col·leccions ha crescut en els darrers temps com a conseqüència de la presa de consciència de l’interès històric i artístic de la fotografia, així com de la fragilitat dels originals. D’ençà dels anys 1980 s’han proposat diverses metodologies per a la identificació de procediments fotogràfics històrics. Inspirant-se en les aportacions de diversos autors, aquest article descriu una metodologia simplificada per a la identificació dels principals procediments monocroms positius i negatius.