Ús de solucions tampó gelificades per a la remoció de pintades vandàliques a la naveta des Tudons (Menorca) - Marín Ortega, Silvia; Isbert Vaquer, Francesc (UNICUM, 2020)
La naveta des Tudons forma part de l’excepcional conjunt monumental prehistòric de Menorca i està considerada la construcció més important de la prehistòria balear i un dels edificis conservats més antics d’Europa. El març de l’any 2018, el monument fou víctima d’un acte vandàlic sense precedents a Menorca: 88 pintades fetes amb esprai negre que afectaren 81 dels blocs de pedra que formen part de l’edifici. Per a la remoció de les pintades es va dissenyar un sistema de neteja seguint la metodologia de treball aquós amb solucions tampó, quelants, gels i emulsions sense tensioactiu del Dr. Richard Wolbers.