Les comparses de La Patum de Berga, unes figures vives. Intervencions 2005-2009 - Bonet i Calveras, Violant (UNICUM, 2014)
Les comparses de La Patum de Berga, festa declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, són un conjunt heterogeni de peces de caràcter molt peculiar pel que fa a la varietat de materials constitutius i a nivell de conservació. Es tracta de les figures autèntiques, que actuen en directe a cada festa del Corpus durant cinc dies, enmig d’un gran enrenou amb presència massiva de públic, la qual cosa els provoca anualment uns desperfectes molt específics, alhora variables en funció dels accidents que succeeixen durant les actuacions i, en alguns casos, realment curiosos. Això, afegit al fet que la majoria de peces són almenys centenàries, ha provocat que al llarg de la història de la comparseria s’hagin realitzat múltiples i successives intervencions, moltes d’elles anònimes i amb un caràcter marcadament artesanal i popular. En l’actualitat, des de l’any 2004,  s’encarrega anualment la restauració a personal titulat en conservació-restauració.