Descripció del procés de restauració de tres plànols de gran format de Narcís Monturiol - Bosch Rivas, Clara (UNICUM, 2014)
Els plànols i dissenys que Narcís Monturiol va realitzar de l’Ictíneo són l’única mostra de l’existència d’aquest mitjà de transport tan singular. És per això que la seva restauració i conservació s’han de planificar detingudament, contemplant uns criteris d’intervenció que respectin la integritat dels documents. El gran format de les peces requereix unes intervencions determinades i limita els procediments convencionals de restauració. La utilització combinada de tècniques orientals i tradicionals per a aquesta intervenció en concret, va suposar garantir la durabilitat i permanència dels plànols.