Reflexionant sobre el passat: Millores en la conservacio de documents sobre pergamins segons les tècniques tradicionals de fabricació i restauració - Crespo Arcá, Lluis (UNICUM, 2014)
Els tractaments de conservació i restauració dels pergamins en l’actualitat no sempre estan en conformitat amb la seva naturalesa, producte de la manufactura artesanal. La decadència del seu predomini com a suport d’escriptura va comportar també la gradual desaparició del coneixement de la complexitat tant de la seva elaboració com dels tractaments adequats per a la seva conservació i restauració. L’autor defensa que és necessari estudiar tant les formes de manufactura tradicionals com aprendre a observar atentament els diversos tipus de reparacions que en aquest material es van fer durant l’apogeu del mateix per poder avaluar-les, mantenir-les i, si és necessari, aplicar-les en les noves reparacions.