Reflexions sobre la neteja de les superfícies policromades - Cremonesi, Paolo (UNICUM, 2015)
En aquest article es proposa una revisió crítica dels sistemes tradicionals de neteja de superfícies policromades, al mateix temps que es plantegen propostes de noves metodologies. Es fa, a més a més, una reflexió molt interessant i necessària en relació a la toxicitat dels dissolvents i als criteris deontològics per afrontar aquests tipus de processos tan delicats i irreversibles. Aquest document és el resultat d’un encàrrec realitzat a Paolo Cremonesi per Maria Teresa Orengo, responsable del laboratori de restauració de la Regió de Liguria (Itàlia), i que l’autor ha cedit amablement perquè sigui traduït i publicat a la nostra revista.