“El gran dia de Girona”, la restauració d’una obra de gran format - Bagan Pérez, Ruth; Gual i Leiro, Esther; Sala Casanovas, Maria; Silvestre Momeñe, David (UNICUM, 2015)
La singularitat del procés de conservació-restauració del quadre “El gran dia de Girona”, de Ramon Martí Alsina, rau en l’excepcionalitat de les dimensions de l’obra, però també en què constitueix un referent quant a l’aplicació de criteris molt poc intervencionistes en una pintura d’aquesta envergadura. Aquests han permès preservar les característiques originals del suport malgrat els dos grans estrips que travessaven pràcticament la totalitat de la tela, i respectar l’originalitat de la tècnica pictòrica de l’artista durant un procés tan complex com la neteja de la policromia.