El plasma fred, una tècnica resolutiva per a la restauració de matrius calcogràfiques de llautó - Montero, Laura; Alonso, Mercè; Borrós, Salvador (UNICUM, 2015)
En el següent article s’exposen els conceptes teòrics, mitjançant els quals la matriu és reconeguda en l’àmbit patrimonial com a testimoni de valors culturals. Tanmateix, la matriu és matèria d’estudi en el marc d’una nova cultura que postula el desenvolupament de mètodes científics resolutius per a la praxi de la restauració de matrius calcogràfiques. Com a exemple d’això, es descriuen els processos tècnics del plasma fred i l’aplicació del sistema emprat en la restauració de dues matrius de llautó gravades per Jaume Pla.