El mural de Joan Miró a l’aeroport de Barcelona: problemàtiques al voltant de la conservació d’una obra monumental contemporània - Gall Ortlik, Agnès (UNICUM, 2015)
A petició de la Fundació AENA, propietària de les obres d’art exposades als aeroports de l’estat espanyol, el mural de Joan Miró de l’aeroport de Barcelona va ser restaurat durant l’any 2005 per l’empresa «Corebarna». L’obra, de dimensions excepcionalment monumentals (50 x 10 m), està constituïda per 4.865 plaques de gres esmaltat de colors vius, de 26 x 38 cm de superfície i 6 kg de pes cada una. El mural va ser realitzat per Joan Miró en col·laboració amb el ceramista Josep Artigas, i fou inaugurat l’any 1970. Des d’aquesta data l’obra no havia estat ni tractada ni estudiada en detall.