Nous reptes per a la conservació preventiva d’art contemporani: el CD i el DVD - Gual Leiro, Esther (UNICUM, 2015)
Quan parlem de conservació preventiva sempre diferenciem entre factors de degradació humans i factors naturals. Aquest article intenta reflexionar sobre l’aplicació de la disciplina clàssica de la conservació preventiva quan l’objecte d’art està contingut dins un disc òptic (CD o DVD). La tecnologia (programari i maquinari) és una part indissociable de l’obra digital, de manera que la fa especialment sensible a un factor de degradació molt voraç que fins ara no havíem conegut en cap obra d’art: el desfasament tecnològic.