Desenvolupament i evolució de pàtines sobre monuments de pedra a la conca mediterrània - Vendrell-Saz, Màrius (UNICUM, 2015)
En aquest article es comparen les pàtines localitzades sobre superfícies arquitectòniques i les desenvolupades en pedreres i cingleres de la conca mediterrània. Es discuteix el seu origen i s’aporten dades de la composició i estructura d’unes i altres. Els autors conclouen que bona part de les pàtines actualment visibles sobre monuments tenen un origen biogènic i són el producte d’una biomineralització associada a la presència de bacteris.