El concepte de "pàtina" al llarg dels segles. Entre l’estètica i la conservació preventiva - Mirambell Abancó, Miquel (UNICUM, 2015)
En aquest article s’analitza l’origen i l’evolució del concepte de “pàtina” en el decurs de la història, tot diferenciant la pàtina natural de l’artificial i incidint en el seu valor d’antiguitat, estètic i preventiu. També es fa referència a la pàtina artificial com a anticipació de la natural i a “l’artificialització” de la pàtina natural.