El tractat oblidat de Josep Arrau i Barba sobre neteja i restauració de pintures (1834).: Escrit dinou anys abans que el tractat de restauració de Vicente Poleró y Toledo (1853) i publicat almenys sis anys abans (1847). - Mirambell Abancó, Miquel (UNICUM, 2023)
L’any 1853 Vicente Poleró y Toledo va publicar a Madrid Arte de la Restauración. Observaciones relativas a la restauración de cuadros, considerat el primer tractat de restauració publicat a Espanya. Tanmateix, l’any 1834 Josep Arrau i Barba va escriure Memoria sobre la limpia y restauración de pinturas, un text que li va servir per ingressar a la Reial Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona i que fou publicat el 1847 a la mateixa ciutat. Malgrat que es tracta de dos documents molt diferents pel que fa a l’extensió, l’escassa difusió de la memoria d’Arrau i Barba, ha provocat que aquest text hagi quedat pràcticament en l’oblit. És l’hora de replantejar-se si el tractat de Vicente Poleró és el primer tractat de restauración publicat a Espanya, ja que un tractat és un escrit o discurs sobre una matèria determinada, sense tenir en compte la seva extensió.