Avaluació de la situació actual dels dipòsits de peces del Reial Monestir de Santes Creus. Aplicació del mètode RE-ORG. - Guinart Barberà, Carla (UNICUM, 2023)
El Reial Monestir de Santes Creus va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1921 i, actualment, és patrimonio públic de la Generalitat de Catalunya. En el seu interior s’hi emmagatzemen centenars de peces d’origen monàstic de diverses èpoques i materials. El present article exposa l’avaluació in situ que s’ha realitzat en els dipòsits del monestir. Aquest projecte s’ha dut a terme amb un objectiu clau: concloure si seria necessària la futura aplicació del mètode RE-ORG, creat per l’ICCROM, l’UNESCO i el CCI, per optimitzar les mesures de conservación preventiva dels espais. Aquest mètode, pioner en el camp de la conservació preventiva, es troba en els inicis de la seva instauració en les institucions públiques a Catalunya.