Restauració d’un plànol cianotip. Una aproximació artesano-científica - Crespo Arcá, Luis (UNICUM, 2018)
Els objectes sobre suports cel·lulòsics com gravats, dibuixos, manuscrits, etc., s’han reparat a occident durant segles. El resultat d’aquestes reparacions no sempre ha suposat en un bene ci per a l’obra. Fruit de voler trobar nous i millors tractaments d’aquest tipus d’objectes, des de la primera meitat del segle XX es va generar una recerca de materials i tractaments amb una base cientí ca. L’autor manifesta com, en la seva opinió, un excés de cienti sme aplicat a la restauració ha derivat en una certa pèrdua d’identitat en la formació artesana dels conservadors-restauradors de documents. Per explicar aquest punt de vista exposa com es va afrontar la restauració d’un plànol cianotip emprant alguns dels materials, eines i tècniques japoneses tradicionals de restauració i el perquè de la seva elecció.