El mirall de plata en les fotografies: importància, mecanisme d’aparició i nou procediment d’eliminació - Mestre Vergés, Jordi; Vergès i Bosch, Dr. Josep Maria; Udina i Armengol, Rita (UNICUM, 2019)
El mirall de plata és una degradació que apareix a la majoria de les fotografies i pel·lícules de cinema històriques amb imatge de plata revelada (D.O.P.) en blanc i negre. La seva eliminació ha representat tants problemes que sovint s’ha descartat. Nosaltres presentem un nou procediment d’eliminació senzill, eficient i estable a llarg termini. L’estudi de les causes d’aparició ens aporta llum sobre aspectes que havien quedat poc explicats, especialment el fet que és una degradació que apareix sempre a la superfície de la imatge, el que ens duu a pensar en un mecanisme de transport de la plata per càrregues elèctriques. Això també pot explicar els incendis espontanis de les pel·lícules de nitrat.