La família d’escultors Vallmitjana. Estudi del fons de motlles d’Agapit Vallmitjana Abarca - Erra Picas, Jordi (UNICUM, 2020)
El següent article pretén, en primer lloc, aportar una visió acurada sobre la trajectòria i importància d’una família clau d’escultors en la segona meitat del segle XIX. Els germans Venanci i Agapit Vallmitjana Barbany van contribuir al desenvolupament d’una nova escultura moderna a Catalunya, que representa la implementació de les noves tendències europees del moment, marcades pel naturalisme i el realisme. En segon lloc, s’exposa la investigació i inventari d’un fons de motlles d’Agapit Vallmitjana Abarca, fill de Venanci i fidel seguidor d’aquest nou corrent.