Estudi dels pigments d’una mortalla egípcia: caracterització i possible degradació - Torrents, Anna; Giráldez, Pilar; Lluveras, Anna; Vendrell, Màrius (UNICUM, 2015)
S’estudien els pigments d’una mortalla egípcia d’època romana i es determina la seqüència de capes pictòriques i la base de preparació. Els pigments identificats són terres, calcita, orpiment i realgar, aplicats amb càrrega de calcita sobre una capa de preparació de carbonat de calci. De les anàlisis es dedueix l’existència d’un component proteic, molt adulterat per l’ús de la mortalla. Es discuteixen breument les condicions de conservació, atesa la limitada estabilitat d’alguns dels pigments determinats.