El Viaje óptico por España d’Onofre Alsamora (1846-1851).: Conservació-restauració d’una col·lecció de vistes òptiques translúcides del Museu del Cinema (Girona). - Blas i Roig, Berta; Díaz González, Elisa María; Puigdevall Noguer, Montse (UNICUM, 2022)
Al llarg de la història es va realitzar una cerca, per part dels artistes, de diferents efectes il·lusoris amb la finalitat de representar la realitat; es varen desenvolupar diferents aparells que ajudaren a aconseguir aquesta imitació perfecta de la natura, fins a l’aparició de la fotografia. Alguns aparells es basen en la denominada “màgia artificial”, que se serveix de l’habilitat de crear efectes il·lusionistes pintats, dibuixos o gravats. És en aquesta categoria on s’engloben les vistes òptiques d’Onofre Alsamora, objecte d’aquest estudi. La idiosincràsia de les vistes òptiques translúcides, pensades per ser observades a través de la lent de la caixa d’òptica i amb efectes canviants en funció de la il·luminació recto-verso, condiciona el seu tractament, tant en el moment de la seva restauració com de la seva exposició, i obliga a conèixer a la perfecció la manufactura i els elements constitutius per tal de triar meticulosament els materials d’intervenció i obtenir-ne un resultat òptim.