La tradició artesanal del guix emmotllat a la Vall de Lord - Adam Vidal, Jaume; Herrada Vilà, Joan; Regàs Iglesias, Francesc (UNICUM, 2015)
L’explotació a petita escala dels jaciments de guix a la vall de Lord, a l’actual municipi de Guixers, al nord del Solsonès (Lleida), es produeix des de l’Edat Mitjana. Això comporta que dins l’àmbit d’aquest territori hagin sorgit des del segle XII fins al XIX una gran varietat de tècniques de treball d’aquest material, adaptades al procés constructiu pròpiament dit (execució de parets, envans, baranes, paviments) o al desenvolupament d’elements decoratius (portalades, cornises, capitells, mènsules, claus de volta i enteixinats als sostres) que, a través de la tradició artesanal del guix emmotllat, varen proliferar de forma exhaustiva a l’entorn, adornant tant edificis públics com privats.