Protocols de manipulació d’exemplars de papir: Col·lecció Palau-Ribes - Ibáñez Domínguez, M.C. (UNICUM, 2017)
Entre els objectius que es plantegen en el projecte DVCTVS, hi ha el d’establir les bases de conservació preventiva de la col·lecció Palau-Ribes. És una col·lecció papiràcia de mida mitjana, en la qual les seves peces són el resultat de la compra i no pas de l’excavació directa. Després de l’avaluació preliminar de l’estat de la qüestió, es va entendre que era una necessitat urgent establir protocols de manipulació de les peces. Aquestes operacions es realitzen, amb propòsits molt variats, per personal que no sempre té coneixements en conservació del patrimoni. L’aplicació de les indicacions que s’han dissenyat, a efectes de minimitzar els danys induïts per la mecànica inherent a la consulta dels exemplars, s’haurà d’estendre en el temps i considerar-se matèria de formació i actualització permanent de totes les persones que tenen o poden tenir en el futur contacte amb aquesta col·lecció, afirmant-se amb això el vessant educatiu propi de la Conservació en les seves diferents accepcions.